Nagyon terjed a magyar Facebookon az orosz háborús propaganda – óriási fenntartással fogadjuk ezeket a Fidesz-álláspontot közlő videókat

Megosztás

Nem túl nagy meglepetésre Orbánt dicsőítik, az ellenzéket szidják, az orosz álláspontot mutatják be, mint valóságot, Putyin és az orosz katonák rendkívül emberségesek… csak éppen a forrás az orosz állami televízió.

Még csak három napja élesítették, de már 28 ezer megosztásnál és több mint 2,5 millió megtekintésnél tart a „Számok – a baloldali álhírek ellenszere” Facebook-oldal egyik videóposztja. Az még akkor is rettenetesen sok, ha kamuprofilokkal is rásegítenek.

A videón, legalábbis készítői szerint, ukrán hadifoglyok láthatóak, akiket a luhanszki népköztársaság területén fogtak el orosz csapatok.

A fő állítása az anyagnak az, hogy a foglyokkal rendkívül emberségesek az orosz deszantosok, védik, ápolják, és haza is engedik őket a családjaikhoz, ha leteszik a fegyvert – úgyhogy ezt javasolják minden más ukrán katonának is.

Már a második képkockától kezdve gyanús, hogy megrendezett jelenet zajlik a kamerák előtt. Néhány felsorakoztatott, eltakart arcú egyenruhást látunk, akikkel az orosz őrmester közli, hogy hol vannak épp (a Luhanszki Népköztársaságban). Épp letették a fegyvert, közlik velük – ha esetleg elfelejtették volna -, ezért nincsenek veszélyben.

„Megvédjük önöket, minden szükséges információt megkapnak, orvosi ellátásban is részesülnek, és telefonálhatnak is” – mondja az őrmester, miközben a háttérből is kamerázzák a jelenetet.

A katonák a következő képen levest kanalaznak, ukrán felségjelzésük jól látható egyenruhájukon. Aztán tollat és papírt kapnak: felírják panaszaikat, és hogy még mire van szükségük, majd egyikük elmondja, hogy bánhattak volna velük rettenetesen is, ehelyett emberségesek velük az orosz bakák.

Az őrmester megkérdezi egyiküktől, van-e családja, és tudja-e a számukat fejből, mert most felhívhatja őket, és elmondhatja nekik, hogy hazatérhet.

Az utolsó képkockán egy üzenet áll: Ukrajna nyolc éve pusztul, „a majdani véres puccs óta”, de az ukrán nép most visszakaphatja önrendelkezését, és hatalmát saját országában, amint az amerikaiak végre elhagyják az országot, és véget ér a háború.

A videónak, bár magyarul van feliratozva, ukrán katonák a célzottjai. Az üzenet: adják meg magukat az orosz csapatoknak, mert akkor békében hazatérhetnek családjaikhoz. A Lakmusz a bárki számára hozzáférhető InVID Verification Plugin segítségével ellenőrizte a videó forrását, és az valóban az orosz állami Russia Today (RT) csatornáján jelent meg. (Az RT sugárzását az Európai Bizottság vasárnapi döntésével felfüggesztette az unión belül, de Youtube-on még elérhető.)

Bár a videó végén jelölték a forrást, úgy vágták meg a képet, hogy az RT logó már ne látszódjon a képen. Az eredeti videó néhány órával a magyar előtt jelent meg a Youtube-on.

Háborús helyzetben természetes, hogy a felek információs harcot is vívnak egymással, és nyilvánvalóan ukrán oldalról is vannak befolyásolási és manipulációs kísérletek is. A „Számok” esetében az a feltűnő, hogy

a hivatalos putyinista propagandát összekapcsolják Orbán dicsőítésével, ideológiai-világnézeti alapon támadják a Brüsszelből kitartott baloldalt, és posztjaikat terjesztik kormánypárti oldalak is. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek